Dankzij de gemeente een dagje uit!

Geldcheck033 - Ervaringen - Isabel Rodriguez

Sinds negen jaar woont Isabel Rodriguez (37) in Amersfoort. Ze werkt drie dagen in de week, maar toch heeft ze het financieel niet breed. “Ik heb geen geld om leuke dingen te doen.”

Oorspronkelijk komt Isabel uit Colombia. Ze woonde ook jarenlang in Spanje. In Amersfoort is ze al drie keer verhuisd en momenteel huurt ze voor zevenhonderd euro per maand een kleine studio. Isabel werkt 26 uur per week als huishoudelijke hulp. “Ik werk op verschillende adressen, dat vind ik heel leuk. Mijn werk is belangrijk voor me. Zo kom ik in contact met verschillende mensen en dat vind ik gezellig.”

Moeilijk rondkomen

Met de twaalfhonderd euro die Isabel maandelijks verdient, kan ze moeilijk rondkomen. “Als de huur is afgeschreven, houd ik vijfhonderd euro over. Daar betaal ik dan mijn verzekeringen, belasting en autokosten van. Elke maand blijft er maar een klein beetje geld over voor boodschappen en kleding. Ik denk goed na over waar ik mijn geld aan besteed. Ik ben hard op zoek naar een goedkopere woning en heb daarvoor ook een urgentieverklaring gekregen. Ik hoop dat ik snel een ander huis vind met een lagere huur.”

Isabel probeert rond te komen van haar salaris, maar soms lukt dat niet. “Vrienden en familie weten dat ik het niet zo breed heb. Een goede vriendin heeft me laatst wat geld geleend, zodat ik mijn kapotte wasmachine kon vervangen. Elke maand betaal ik haar vijftig euro terug. Meer kan ik momenteel nog niet missen. In het weekend wat leuks doen, zit er niet in. Maar ik maak het thuis gewoon gezellig en kijk een film. Drie jaar geleden ben ik voor het laatst een weekje op vakantie geweest. Het is jammer dat ik echt geen geld heb om wat te ondernemen.”

Verrast door een brief

Een half jaar geleden viel er een brief van de gemeente Amersfoort op de mat. Daarin stond dat Isabel honderd euro kreeg en van dat geld mocht ze iets doen op het gebied van sport of muziek en cultuur. Dit zag ze als afleiding van haar financiële situatie. “Een week later stond het geld op mijn rekening. Ik heb een Museumkaart gekocht, ben daarmee een dagje naar Amsterdam gegaan en heb daar rondgestruind in een paar musea. Het was zo fijn om daar rond te lopen en al het moois te zien. Ik kende deze regeling niet en wist ook niet dat ik er als werkende inwoner van Amersfoort recht op had. Ik ben dankbaar voor die Museumkaart en de fijne momenten die ik daar mee heb.”

Logo Geldcheck 033 voor Amersfoorters met een laag inkomen
Logo Gemeente Amersfoort