Wim krijgt een uitkering voor zelfstandigen

Geldcheck033 - Ervaringen - Wim Hoefnagel

In 2017 werd Wim Hoefnagel ziek. Toen hij daar ook nog een burn-out bij kreeg, zat er niets anders meer op. Hij moest het bedrijf dat hij zelf had opgebouwd stopzetten.

Die redt zich wel, was lang de gedachte van de omgeving van Wim Hoefnagel. Hij is een type dat alles in zijn leven zelf regelt en problemen oplost. Zijn eigen bedrijf was zijn lust en zijn leven. “Ik was meubelmaker en maakte ook glas in loodramen en schilderijen. In 2010 veranderde mijn hele leven. Ik werd ziek en kreeg een burn-out. Lang had mijn gedrevenheid me op de been gehouden. Ik was nooit te stoppen en ging zo – zonder dat ik het zelf doorhad – over mijn grenzen heen. Het beëindigen van mijn bedrijf heb ik zo lang mogelijk uitgesteld.”

Burn-out

In een gesprek met de gemeente Amersfoort werd hem toch geadviseerd zijn bedrijf stop te zetten, zodat hij een IOAZ-uitkering kon aanvragen. Dat is de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. “Ik had toen maar één rol en dat was voor mijzelf zorgen, als patiënt. Ik was ziek en mijn burn-out putte me helemaal uit. Daardoor wist ik ook niet waar ik zou moeten beginnen met regelen. Ik had niet de helderheid en de energie om alles in gang te zetten. Tijdens een tweede gesprek heeft mijn contactpersoon alles voor me uitgezocht en in gang gezet.”

Doolhof

Wim schaamt zich niet voor zijn uitkering. “Ik wil altijd mijn eigen gang kunnen gaan. Dat straal ik ook uit. Maar toen het fysiek niet langer ging, moest ik wel hulp gaan zoeken. Ik vond het wel lastig, omdat er zoveel emoties en herinneringen meespelen. Het face-to-face contact bij de gemeente gaf me vertrouwen. Ik moest bij de hand genomen worden en bij wijze van spreken in een karretje door een doolhof van regelingen en formulieren worden geleid. Een afvinklijst met mogelijkheden voor hulp en contactpersonen zou ik destijds heel handig hebben gevonden. Mijn advies voor zzp’ers: bewaak je grenzen goed, voor je zelfbehoud. En weet dat je in deze competitieve wereld niet alleen staat.”

Logo Geldcheck 033 voor Amersfoorters met een laag inkomen
Logo Gemeente Amersfoort